Artikler gammel
Artikler om arkitekturverkstedet
Artikler og anmeldelser
Anmeldelse av boken skrevet av Solveig Sandness i tidsskriftet Arkitektur N nr. 6/2018: «Krefter på kroppen»
Les eller last ned artikler om arkitektur skrevet av Alf Howlid, forfatter av boken «Inn i arkitekturen».
Det er kroppen som er klok
Artikkel i tidsskriftet Form nr. 5 – 2011: I ungdomstiden bygges kroppen om, og muskler og skjelett vokser i rykk og napp. Samtidig våkner et nytt blikk på omgivelsene, og det unge mennesket begynner å gripe inn i verden. Kan det være behov for en arkitekturpedagogikk for denne alderen, en ny runde med heimstadlære, et studium som spesielt tar for seg sammenhenger i de menneskeskapte fysiske omgivelsene?
Arkitektur i skolen
Artikkel i tidsskriftet Bedre skole nr. 2 – 2007: Det er nytt at barn skal lære om arkitektur. Derfor har det som finnes av god arkitekturformidling for det aller meste vært rett et mot voksne. En mulighet til å nå barna er å bruke deres egne erfaringer med sin egen kropp som utgangspunkt.
Levende arkitektur
Artikkel i tidsskriftet Bedre skole nr. 2 – 2007: Beretningen om et arkitekturverksted der man forteller om, prøver ut i praksis og refl ekterer over den gotiske katedralen.
Last ned artikkelen «Levende arkitektur – et handlingsbasert arkitekturformidlingskonsept»
Individet og perspektivet
Artikkel i Bedre skole nr. 2 – 2015: Så sant man ikke er på stedet, så formidles rom alltid ved hjelp av stedfortreder: en modell, et bilde eller en tegning. Perspektivtegningen formidler et menneskes opplevelse av rommet, den subjektive iakttakelsen. For mange er det en krevende disiplin å få hånden og øyet til å samhandle. Nettopp derfor bør den fortsatt ha en plass i skolens tegneundervisning.
Inn i rommet
Artikkel fra Form 2/2015: På Norsk design- og arkitektursenter sin undervisningsavdeling Formlab er det høyt under taket. Svartmalte tavler dekker veggene, og tre, store hvite kasser er trukket med kraftpapir. Det er klart for lærerkurs i arkitekturtegning. Sivilarkitekt og kursleder Alf Howlid har solid undervisningserfaring, både som lærer i Steinerskolen og i Formlab der han tar imot lærer- og studentgrupper, samt skoleklasser.
Kropper og krefter
Artikkel i tidsskriftet Naturfag nr. 1 – 2006: Kropper og krefter – et ungdommelig møte med konstruksjoner i arkitekturen. Hvorfor faller ikke huset ned? Tak, vegger og gulv svever høyt over oss. Engang er alt løftet opp og satt sammen, enten med håndkraft, planke for planke, eller med store heisekraner, hele og halve vegger og gulv av gangen.
Ungdom kan erobre arkitektur
Artikkel fra bladet «Steinerskolen»: I sentrum av den toskanske byen Firenze står katedralen Santa Maria del Fiore, med arkitekten Filippo Brunelleschis enestående kuppel. På ungdomstrinnet er renessansen et sentralt tema …
Bygg for barn
Artikkel i tidsskriftet Bedre Skole nr. 1 – 2011: Vi bygger skoler som er tilrettelagt for et stillesittende inneliv. Men skal barna få et nødvendig fundament for læring, må kroppens mangfoldige bevegelsesbehov dekkes. Er skolebygningen blitt barnekroppens fiende?
Skolen som sted
Artikkel i tidsskriftet Bedre skole nr. 3 – 2012: For hundre år siden satt barna på skolen og ble undervist noen få timer om dagen. Skolen var et sted for konsentrert teoretisk læring, en på mange måter sunn virksomhet i en ellers sansemettet og for mange ofte strevsom tilværelse. Nå bor de fleste av verdens barn i store og tett befolkede byer som begrenser muligheten for fysisk utfoldelse. Likevel er barna så å si ute av bybildet.
Last ned artikkelen «Skolen som sted – En nødvendig aktør i byens revitalisering»
Understanding the principles of architecture
Understanding the complexity of architecture is experiencing space, studying the culture of building and understanding urban stutures.
Last ned artikkelen «Understanding the principles of architecture»
Architecture in the School
It is a new idea that children should learn about architecture. Most of the existing information and teaching material on architecture is aimed at adults. One possibility is to instruct children through their own physical experience of the principles of architecture.
Living architecture – an activity-based concept for teaching architecture
The story of an architecture workshop in which the participants learn about, try out in practice and reflect on the structure of the gothic cathedral.
Å tegne med barn
Vi er vant med at små barn tegner, som en selvfølgelig del av sin tilværelse. Det tegnes med glede og konsentrasjon, umiddelbart og utprøvende. De tidlige tegningene viser spor av motorikk i utvikling, armen former først enkle buede og rette linjer. Sirkelen og korset dukker opp i tredje leveår, ofte sammenfallende med den tiden da barnet begynner å si jeg til seg selv. Senere utforskes spiraler, og linjene forbindes til kantede avsluttende former. Ennå er ikke tegningen blitt et individuelt uttrykksfelt, men er en erobring av en kollektiv billedverden.
Last ned artikkelen «Å tegne med barn»
Barneverksted i DogA
Norsk Form ønsker å gi barn et ordentlig tilbud, ikke bare sysselsette dem, sier seniorrådgiver for arkitektur i Norsk Form, Alf Howlid. Hver søndag mens utstillingen, «Bak den grønne døren pågår, arrangerer Norsk Form barneverksted i DogA.